Kompostyle!!

A komposztálás tulajdonképpen a legősibb hulladék-újrahasznosító eljárás. Ennek során a lebomló szerves hulladék értékes talajjavító anyaggá alakul a bacik, gombák és más talajlakó élőlények szorgos munkájának hatására.

Mi a humusz?

A talajnak azon barna v. fekete színű alkatrésze, mely korhadásba átment szerves, azaz növényi és állati anyagokból keletkezik.

Mi a komposzt?

A komposzt tulajdonképpen mesterséges humusz, ami a növények számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz könnyen felvehető formában.

Tudnod kell, hogy a legkisebb környezeti terheléssel az jár, ha mindenki a saját otthonában komposztálgat. Ehhez képest a zsákba szedett, és a kukásautó által elszállított zöldhulladék komposztálóüzembe kerül, ahol vagy komposzt készül vagy biogázt fejlesztenek belőle. Utóbbi megoldásnál a szállítás, és az ipari körülmények megteremtése jóval nagyobb hatással van a környezetre.

Csináld inkább otthon!

Tegyél ki a konyhában egy tálat a konyhai maradék gyűjtésére; ezt nyáron naponta, télen néhány naponta elég üríteni. A kerti komposztalapanyagok közül legnagyobb mennyiségben az avar fordul elő, illetve a fűnyesedék és az ágak. A gallyak közül a kisebbeket – testi épségedre ügyelve – kézzel, a nagyobbakat ágaprítóval darabold fel kb. 5 cm-es darabokra. Az ágaprítót csak felnőtt jelenlétében szabad használni, mert veszélyes üzem!

A legegyszerűbb megoldás, ha a kert egyik sarkában csinos kis kupacot készítesz a kerti és a konyhai zöld hulladékból. Ha nagyon adsz a formára, vagy társasházban csinálod mindezt, akkor válogathatsz a csinosabbnál csinosabb komposztkeretek közül. Törekedj arra, hogy kellően tudjon szellőzni a halom, olyan helyre tedd a keretet, ahol jár a levegő, és lehetőleg félárnyék van.

A komposzthoz nem kell más, mint idő, levegő, napsütés és elegendő nedvesség. Legfontosabb dolgod, hogy figyelj ezek megfelelő arányára, így nem következhet be az, ami miatt néhányan ódzkodnak a komposztálástól, az erőteljes szagot árasztó rothadás. Ez ugyanis vészjel, a helyes komposztálás nem jár ilyen „kísérőjelenséggel”. Fontos, hogy a komposzthalom nedves legyen, vagyis ne legyen teljesen elázva, se kiszáradva.

Ha túl száraz, locsold meg, ha túl nedves, szórj rá faforgácsot vagy tiszta macskaalomból egy keveset. Azt kell még megjegyezned, hogy a zöld színű hulladékok (pl. lenyírt fű) és a konyhai maradékok általában több nitrogént tartalmaznak, míg a barnás színű, fás hulladékban (pl. avar, gally) magasabb a szén aránya. Mindig kicsit több legyen a barnás színű anyagokból a halomban.

Évente kétszer forgasd át az összegyűjtött szerves hulladékot lapáttal, vasvillával. Szitáld át egy nagyobb méretű rostán, és a kész humuszt már fel is lehet használni a virágcserepek vagy a kert földjébe keverve. A növények meg fogják hálálni!

A komposztálással terepet biztosítasz a természetnek, hogy az elvégezze a dolgát.

 

 

 

 

Legfrissebb hírek

 • Nemzetközi Duna-nap

  2012.06.28. 00:12:00 - Tovább

 • Mozdulj, Mama!

  2012.06.27. 23:56:15 - Tovább

 • Összefogás a környezetért

  2012.06.21. 21:03:15 - Tovább

 • 7 tipp a gazdaságos utazáshoz

  2012.06.20. 15:28:49 - Tovább

Trendizöld.hu