Mi az a komposztálás?

Vajon elgondolkodtál már azon, hogy a szemetesben mekkora rész a konyhai maradék, vagy a kerti hulladék (ha van kertetek)? Nagyon sok. A háztartási hulladék egyharmada ilyesmiből áll össze. Ha, tehát, eléred, hogy ez ne kerüljön a kukába, akkor máris jelentősen csökkentheted a hulladékodat. Ez azért is fontos, mert most a hulladéklerakókra kerül a szerves hulladék, amiből a bomlás során nagy mennyiségű üvegházhatású metángáz szabadul fel, vagyis a folyamat jelentősen hozzájárul a globális felmelegedéshez. Arról nem beszélve, hogy a lerakókon feleslegesen foglalja a helyet az olyan anyag, ami teljesen jól hasznosítható.

 A kertből, konyhából kikerülő szerves hulladék – vagy a Svájcban elterjedt találó kifejezéssel élve: „zöld javak” – körforgását a komposztálás nevű megoldással érhetjük el. Ez nagyon lebutítva annyi, hogy összehordod a szerves hulladékot, ügyelsz bizonyos környezeti feltételekre, évente egyszer-kétszer átforgatod és már kész is a virágföld. A javát – a bontást – a természet elvégzi.

 A komposztálás révén a lenyírt fű, gyümölcs- és zöldséghéj és a többi szerves anyag értékes tápanyagai talajjavítóként szolgálhatnak. A termelők ezzel helyettesíthetik a környezeti egyensúlyt felborító műtrágyát, te pedig a virágcserepedbe teheted a külön megvásárolt „virágföld” helyett. Ősszel pedig nincs szükség avarégetésre, amit egyébként egyre több helyen tiltanak. Azt se feledd, hogy ha a hulladék egyharmada a komposztálóra kerül, és nem a kukába, akkor a szemétdíj is csökkenhet.

Ha szóba kerül a komposztálás, két kifogással szoktak jönni az emberek. Egy: „de hát az olyan büdös”. Hát, ha valóban az, akkor az már régen rossz. A jó komposztálónak nincs szaga. Ezeken az oldalakon pedig mindent megtalálsz ahhoz, hogy jól csinálhasd.

Kettő: „de hát nekem nincs is kertem”. Örömmel jelentjük, hogy nem kell hozzá kert. Egyre több társasházban, iskolában és más intézményben folyik komposztálás Magyarországon is, egy néhány négyzetméteres udvar bőven megteszi. Sokszor már az sem kell, mert van, hogy két panelház közé teszik a komposztálót a közparkba. Szóval, mindent lehet, csak akarni kell!


Legfrissebb hírek

 • Nemzetközi Duna-nap

  2012.06.28. 00:12:00 - Tovább

 • Mozdulj, Mama!

  2012.06.27. 23:56:15 - Tovább

 • Összefogás a környezetért

  2012.06.21. 21:03:15 - Tovább

 • 7 tipp a gazdaságos utazáshoz

  2012.06.20. 15:28:49 - Tovább

Trendizöld.hu