Szürke kódBiztos, te is hallottál a 2010-es vörösiszap-katasztrófáról… bizony, bizony az alumíniumgyártás mellékterméke tette tönkre sok-sok ember életét. A fémhez kapcsolódó bányászat és feldolgozás nem kicsit környezetszennyező, ezért nagyon nagy luxus csomagolásra pazarolni ezt a tartós, értékes anyagot.

Ha már elkövetted azt a hibát, hogy fémcsomagolást választottál, akkor próbáld meg jóvátenni azzal, hogy a hulladékgyűjtő szigeteken a szürke tartályba bedobálod – lehetőleg tiszta állapotban – a fém italosdobozokat, a fémkupakokat, a konzerveket és más háztartási kis fémhulladékokat (evőeszközöket, tiszta alufóliát stb.).

Kerüld az aludobozos italokat, mert sok kárt okozol velük: nem csak a színezett, cukros lével, amit magadba töltesz, de a csomagolással is.

Ne dobd a gyűjtőbe a csipszes zacskókat, a fémszínű csokipapírokat, amelyek megtévesztőek, mert fémnek látszanak, valójában azonban ún. fémgőzölt műanyagok, amelyeknek az újrahasznosítását még nem sikerült megoldani. A háztartási gépeket, elektronikai készülékeket se ide dobd be, mert azokat külön kell gyűjteni veszélyesanyag-tartalmuk miatt.

 

Vess egy pillantást arra, hogy mi készül a begyűjtött fémhulladékból: http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/termek/fem/


Alapszabály: mindig érdeklődj a lakóhelyeden illetékes szolgáltatónál, hogy melyik tartályba, mit lehet gyűjteni, ez ugyanis városról városra változik.

Legfrissebb hírek

 • Nemzetközi Duna-nap

  2012.06.28. 00:12:00 - Tovább

 • Mozdulj, Mama!

  2012.06.27. 23:56:15 - Tovább

 • Összefogás a környezetért

  2012.06.21. 21:03:15 - Tovább

 • 7 tipp a gazdaságos utazáshoz

  2012.06.20. 15:28:49 - Tovább

Trendizöld.hu