Sárga kódA sárga gyűjtőtartályba mennek a műanyagok. Hát, igen: a nevükből is rögtön kiderül, hogy ezek ugyan atomi szinten természetes anyagból vannak, hiszen szén és hidrogén az alapjuk, de valójában olyan összeállításban, ami magától a természetben soha nem fordulna elő. Gondos emberi kezek hozzák létre, viszont emiatt nem is fog magától lebomlani az ilyen anyag. Ettől „mű”, és ezért különösen fontos, hogy ne kerüljön ki a természetbe, hanem újrahasznosuljon.

Bárki, aki azt mondja, hogy a műanyag lebomlik, az téved. A hosszú szénhidrogénláncokból álló műanyag legfeljebb szétesni tud úgy, hogy ezek a láncok széttöredeznek. Ne dőlj be a nejlonzacskókon található feliratnak, hogy „biológiailag lebomló”! Sőt, a rossz hír, hogy az ilyen felirattal ellátott zacskókban csomó olyan anyag van, ami az újrahasznosítóknak gondot jelent, így nem is szabad ezeket beledobni a sárga tartályba.

Bizonyára magadtól is értelmezni tudod a gyűjtőtartályra kirakott palack ikonját: mehet bele az ásványvizes, üdítős pillepalack, de mindig taposd laposra! Mindenféle palackzsugorító hókusz-pókuszokat árulnak, de igazából a lábad is pont megteszi. Ha nem nyomod össze, akkor szennyezed a környezetet, mert a kukásautóba egyszerre kevesebb fog beleférni, többször kell majd fordulnia, és emiatt többet fog „kipufogni”.

A legtöbb embernek a kis ikon miatt az a szent meggyőződése, hogy a palackokon kívül mást nem is lehet beledobni a sárga tartályba, pedig – szolgáltatótól függően – csomó minden mehet még bele. Gyűjtsd szelektíven a tiszta műanyagflakonokat (pl. a samponod, tusfürdőd, a környezetbarát tisztítószereid flakonja) is, amelyeken a műanyag fajtáját jelölő PP vagy HDPE vagy PE-HD jelzést találod. Mehetnek bele a műanyagkupakok, a fedők, a tiszta zacskók, reklámszatyrok, csomagoló fóliák. A joghurtos, tejfölös, margarinos dobozokat ki kell mosni, mielőtt kidobod. Ezekből próbálj meg már a boltban, sulibüfében is olyat választani, aminek az anyaga nem polisztirol (PS-sel jelölik), mert az káros. Van, ahol a csomagolások részét képező, fehér hungarocellt is bele lehet dobni, illetve bizonyos szolgáltatók a kombinált italcsomagolást (Tetrabrik) a műanyaggal gyűjtik együtt.

Mit ne dobjunk a sárga gyűjtőkbe? Zsíros, koszos, vegyszeres palackokat, flakonokat, ételmaradékkal összepiszkolt hungarocellt, CD-ket, DVD-ket, videokazettákat és más műanyagokat (harisnya, fogkefe stb.).

És akkor lássuk, hogy mi készül a műanyag hulladékból! Szelektív gyűjtéseddel hozzájárulsz például a „vödör- és a lavóripar” tevékenységéhez, ezek ugyanis többnyire újrahasznosított anyagból vannak. De a fekvőrendőrök, sőt, az elkerítő szalagok, kordonok, a virágcserepek és a szemeteszsákok is használt műanyagból készülnek.

Itt egy komplett lista róluk: http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/termek/muanyag/

 

Alapszabály: mindig érdeklődj a lakóhelyeden illetékes szolgáltatónál, hogy melyik tartályba, mit lehet gyűjteni, ez ugyanis városról városra változik.

Legfrissebb hírek

 • Nemzetközi Duna-nap

  2012.06.28. 00:12:00 - Tovább

 • Mozdulj, Mama!

  2012.06.27. 23:56:15 - Tovább

 • Összefogás a környezetért

  2012.06.21. 21:03:15 - Tovább

 • 7 tipp a gazdaságos utazáshoz

  2012.06.20. 15:28:49 - Tovább

Trendizöld.hu