Zöld-fehér kódAz üvegről, mint csomagolásról tudnod kell, hogy ha kidobod, akkor az a leginkább környezetszennyező csomagolás az alapanyag bányászata ugyanis nagyon sok erőforrást igényel, ráadásul soha nem fog lebomlani a hulladéklerakókon. Ha újrahasználod, akkor viszont ez a  leginkább környezetkímélő csomagolás. Az újratöltés ráadásul simán megoldható, hiszen nagyon tartós, kopásálló anyagról van szó. A hasznosítás valahol a kettő között helyezkedik el. Más szóval, az üvegcsomagolás akkor jó, ha betétdíjas, amit, ha visszaviszel, akkor kimossák, és újratöltik. Igaz, kevés van belőle, de például a retró Szobi szörp még ilyen.

Az se rossz megoldás, ha kézműves kreatívkodással – például vázaként – állandó használatba állítod az üvegpalackokat.

Az újrahasznosítás ennél egy fokkal környezetterhelőbb, de ha nem tudod más módon felhasználni az üveghulladékot, akkor az átlátszó, tiszta, kiöblített italos, befőttes, parfümös üvegeket dobd a fehér gyűjtőtartályba! Ne kerüljön a szelektíven gyűjtött hulladékok közé szennyezett, olajos üveg, tükör, ablaküveg, egyéb síküveg, drótszövetes, nagyító- vagy katedrálüveg, kerámia és porcelán! Az üvegre is érvényes, hogy minél kevesebb idegen anyag maradjon rajta, vagyis tekerd le a kupakot, szedd ki a dugót stb.!

A színes üvegek megtisztított formában a zöld színű gyűjtőbe menjenek!

Mi lesz ezekből? Például befőttes üveg vagy üvegcserép:
http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/termek/uveg/

Alapszabály: mindig érdeklődj a lakóhelyeden illetékes szolgáltatónál, hogy melyik tartályba, mit lehet gyűjteni, ez ugyanis városról városra változik.
Legfrissebb hírek

 • Nemzetközi Duna-nap

  2012.06.28. 00:12:00 - Tovább

 • Mozdulj, Mama!

  2012.06.27. 23:56:15 - Tovább

 • Összefogás a környezetért

  2012.06.21. 21:03:15 - Tovább

 • 7 tipp a gazdaságos utazáshoz

  2012.06.20. 15:28:49 - Tovább

Trendizöld.hu