Kék kód
A kék színű gyűjtőkbe általában a következőket dobhatod: füzetek, újságok, prospektusok, plakátok, könyvek, tiszta csomagolóanyag és tiszta szalvéta. Ne dobd bele: a használt papír zsebkendőt, szalvétát, a koszos csomagolóanyagokat, az impregnált papírpoharakat (pl. a coffee-to-go őrülethez használtakat) és a fóliázott papírt! Amennyire csak lehet, szabadítsd meg a papírt az idegen anyagoktól – szedd le a spirált, a műanyag füzetborítót, a gemkapcsokat és a ragasztóanyagokat róla!
Tudd, hogy minél tisztábban gyűjtöd, annál nagyobb hasznát veszik: a simán irodai nyomtatóval „szennyezett” papír, például, elég értékes.

Helyenként változó, hogy a gyümölcslevek, tejek kombinált dobozos csomagolását (Tetrabrik) gyűjtik-e, és ha igen, akkor a papírok vagy a műanyagok között. (A fővárosban a papírhulladékkal gyűjtik együtt.) Ez viszont ne tévesszen meg! A kombinált dobozok az egyik legkörnyezetterhelőbb csomagolásnak számítanak, ugyanis műanyag, fém és papír egyesítésével hozzák létre, amit utána ismét újabb környezeti terhelés mellett, és csak részben tudnak szétszedni. Az ilyen csomagolást kerüljük!

Sajnos a gyártók sokszor nem is tüntetik fel, hogy újrahasznosított, ilyen értelemben környezetbarát terméket készítenek, de tudd, hogy a kartondobozok nagyrészt újrahasznosított papír ból vannak, ugyanígy az egészségügyi papírok – a wc papír, a papír zsepi stb. Talán nem gondolnád, de a tojástartó tálca is tipikusan ebbe a kategóriába tartozik.

Számtalan érdekes tárgyra lelhetsz itt: http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/termek/papir/

Vidd el a papírt a gyűjtőbe, aztán vegyél olyan füzetet, ami újrahasznosított papírból van! És máris tettél egy fontos lépést a zöldülés irányába.

 

Alapszabály: mindig érdeklődj a lakóhelyeden illetékes szolgáltatónál, hogy melyik tartályba, mit lehet gyűjteni, ez ugyanis városról városra változik.


Legfrissebb hírek

 • Nemzetközi Duna-nap

  2012.06.28. 00:12:00 - Tovább

 • Mozdulj, Mama!

  2012.06.27. 23:56:15 - Tovább

 • Összefogás a környezetért

  2012.06.21. 21:03:15 - Tovább

 • 7 tipp a gazdaságos utazáshoz

  2012.06.20. 15:28:49 - Tovább

Trendizöld.hu