Gyűjts szelektíven! De miért is?

Környezettudatos vagy?
Erre a kérdésre minden második figura rávágja, hogy, igen, szelektíven gyűjt.  Legalábbis a statisztikák szerint bemondásra így állunk, más kérdés, hogy ehhez képest jóval kevesebb a valóságban szelektíven gyűjtött hulladék.

Te ne légy hangember! A szelektív gyűjtés divatos, de miért érdemes ezt tényleg csinálni? Persze, persze, mert így nem kerül annyi szemét a természetbe.

Azért árnyaljuk egy kicsit a képet! Az, ami otthon a szemetesedbe kerül, nagy részben megy a „szeméttelepként” emlegetett hulladéklerakóra. Olyan ez, mint amikor a problémát a szőnyeg alá söpörjük: elvisszük távoli tájakra a szemetet, hogy ne lássa senki, aztán elássuk, mintha ott se lenne. Pedig a szemét nem bomlik el, ott marad örökre a Föld gyomrában, hosszú évek után meg elkezd szivárogni.

A kuka tartalmának kisebb része a hulladékégető nevű műintézménybe kerül. Képzelj el, egy hatalmas kazánt, amibe mindent, de tényleg mindent – az asztallábtól a konyhai maradékokig – bedobnak, és elégetnek.

Ezzel meg az a gond, hogy annyiféle anyag van benne, hogy képtelenség megmondani, mi jön ki a kéményen. Az ismertek közül is sok az olyan vegyi anyag, ami igencsak káros az egészségre, ráadásul láthatatlan.

A szelektív gyűjtéssel az a cél, hogy ezekről a helyekről eltérítsük azt a sok-sok hulladékot, ami még használható bármire. A természetben nincs is olyan, hogy szemét, minden anyag visszakerül a körforgásba.

A te dolgod, hogy az általad használt anyagok körforgásban maradjanak, újra és újra hasznosuljanak. Igen ám, de van egy láncszem, amit a legtöbben elfelejtenek: a körforgás csak akkor teljes, ha a szelektív gyűjtés mellett odafigyelsz arra, hogy újrahasznosított anyagból készült cuccokat vásárolj.

Ha igazán környezettudatos akarsz lenni, akkor meg legyen általános szabály az életedben, hogy nem pazarolod az anyagokat, a természeti erőforrásokat, nem vásárolsz felesleges holmikat.

Éld ki a kreativitásodat olyan tárgyakban, amelyekre tényleg szükséged van, oszd meg másokkal a cuccaidat, és használd azokat minél többször, minél hosszabb ideig!Legfrissebb hírek

 • Nemzetközi Duna-nap

  2012.06.28. 00:12:00 - Tovább

 • Mozdulj, Mama!

  2012.06.27. 23:56:15 - Tovább

 • Összefogás a környezetért

  2012.06.21. 21:03:15 - Tovább

 • 7 tipp a gazdaságos utazáshoz

  2012.06.20. 15:28:49 - Tovább

Trendizöld.hu