Fogyasztás kevesebb hulladékkal

Tudtad, hogy évente majdnem 500 kg háztartási hulladék jut rád? Ilyen iszonyatosan nagy mennyiség jut egy emberre a Magyarországon termelt hulladékból. :-D Tegyük hozzá, hogy mindazt, ami a szemetesbe kerül, egyszer valaki kifizette a gyártónak, utána meg fizetett azért is, hogy elvigyék a kukások. Ez aztán pazarlás a négyzeten, igaz?

Van egy olyan lista, amit hulladékos hierarchiának hívnak. Ebben a hozzáértők sorban állították, hogy a hulladékkal kapcsolatos problémáknál melyik megoldás a legkörnyezetkímélőbb és a melyik a legkárosabb. E szerint a legjobb az, amikor eleve úgy vásárolsz, hogy környezetbarát terméket vásárolsz minél kevesebb csomagolással, mert ilyenkor eleve nem keletkezik hulladék. Nincs mit kidobni. Ezután – azt mondják az okosok, hogy – az újrahasználat (nem egyenlő újrahasznosítás!!) következik: ide értsd a megjavított cuccokat, a használt áruk kereskedelmét, csereberéjét, adományozását. Lényeg, hogy változtatás nélkül még használatban marad a holmi. És csak a harmadik a sorban az újrahasznosítás, aminek az alapja a szelektív gyűjtés. Az újrahasznosítás abban különbözik az újrahasználattól, hogy az elsőnél már megváltozik a tárgy, hiszen az alapanyagot nyeri ki belőle, és dolgozza fel egy teljes, erre épülő iparág.

Tehát nem a használt mosógépet adják-veszik, hanem – jelentős környezeti terhelés mellett – szétszedik, zúzzák, aprítják, a használhatatlan részt kidobják, és már csak a belőle származó fémmel, műanyaggal, egyéb nyersanyagokkal kereskednek. Így már érthető, hogy az újrahasználat miért jobb megoldás, mint az újrahasznosítás, igaz? A lehető legrosszabb megoldás a szakemberek szerint a hulladék lerakása a „szeméttelepeken”, illetve az elégetése, mert ezek szennyezik leginkább a környezetet.

Az hierarchia első pontjából kiindulva, lássuk, te mit tehetsz azért, hogy kevesebb legyen a hulladékod? Hidd el, nem kell ahhoz fejre állítani az életedet, hogy környezettudatosabb légy! Íme, néhány olyan apró trükk, ami nem követel nagy áldozatot, segítségükkel azonban zölddé varázsolhatod a mindennapjaidat, kevesebb szemetet termelhetsz, tudatosabban fogyaszthatsz és még meg is takaríthatsz.

 

Vállald a Humusz Szövetség 10 pontját a nulla hulladékért:

 

1. Vigyél magaddal bevásárlólistát, vászontáskát vagy kosarat!

2. Taposd laposra, és gyűjts szelektíven!

3. Komposztálj!

4. Javíttasd meg, és használd újra!

5. Cseréld el, add tovább!

6. Vásárolj piacon, és támogasd a helyi kereskedelmet!

7. Keresd az újrahasznosított termékeket!

8. Válaszd a visszaválthatót!

9. Járj könyvtárba és kölcsönzőbe!

10. Mondd le a postai reklámküldeményeket!

 

 

 

 


Legfrissebb hírek

 • Nemzetközi Duna-nap

  2012.06.28. 00:12:00 - Tovább

 • Mozdulj, Mama!

  2012.06.27. 23:56:15 - Tovább

 • Összefogás a környezetért

  2012.06.21. 21:03:15 - Tovább

 • 7 tipp a gazdaságos utazáshoz

  2012.06.20. 15:28:49 - Tovább

Trendizöld.hu