Nem minden zöld, ami annak látszik!

Élj fenntartással, amikor környezetbarát logót látsz egy terméken! Mindig járj utána annak, hogy ki adta ki azt a minősítést (mennyire tekinthető független szakértőnek), és egyáltalán mit jelent pontosan az embléma! Azok a környezetbarát termékek és technológiák, amelyek a jogszabály szerint a „hagyományosnál bizonyítottan kedvezőbb környezeti tulajdonságokkal rendelkeznek”, megkülönböztető jelet viselhetnek.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a környezetbarát termék védjegyet olyan termékek is megkaphatják, amelyek pusztán versenytársaikhoz képest kímélik jobban a környezetet, például egy gépkocsi vagy egy autókatalizátor. A „zöldrefestés” egyre gyakoribb marketingfogás, ahol visszaélnek a vásárlók tudatlanságával vagy tévhiteivel. A környezeti címkék ugyanis azt sugallják neked, hogy a termék kiváló minőségű és kíméli a környezetet. Ez azonban gyakran csak más termékekhez viszonyítva helytálló (lásd az autó esetét), de az is lehetséges, hogy a jel használatának hátterében önkényesen magyarázott kutatási adatok, csak minimális mennyiségben jelenlévő természetes összetevők állnak, esetleg olyan jól meg- vagy inkább lefizetett laboratóriumi vizsgálatok, amelyeknek a kutatási anyagához lehetetlen hozzájutni.

Jó, ha tisztában vagy az itthon leggyakrabban előforduló jelekkel, miközben tartsd fejben, hogy itthon sincs egységes szabályozás ezek használatára.

 

A leggyakoribb megkülönböztető jelzések:

                                                        

A magyar környezetbarát védjegy: a „Cédrus”

Olyan termékek, eljárások, amelyek a hagyományosnál bizonyítottan kedvezőbb környezeti tulajdonságokkal rendelkeznek.

„Kék angyal”
(német)

Az adott termék szigorú minősítési eljárást követően kaphatja meg a jelzést, ami  valójában csak arra utal, hogy a termék rendelkezik egy olyan ökológiai szempontból kedvező tulajdonsággal, amivel más hasonló áru nem. Vagyis e jelzés nem minősíti a termék környezetre gyakorolt hatását.

 

„Eurovirág”

Az EU területén érvényes jelzés, eddig kb. 260 környezetbarát termék nyerte el.Der Grüne Punkt (a német zöld pont)

A jel csupán arra utal, hogy a csomagolóanyagot/terméket gyártó cég részese a visszagyűjtési hálózatnak és az aktuális szabályozásnak megfelelően végzi a termékcsomagolásaira megállapított visszagyűjtési, illetve ártalmatlanítási kötelezettségét. Arról, hogy a terméket tényleg szelektíven gyűjtik-e, és az újrahasznosítják, semmilyen információt nem ad!


Újrafeldolgozás jel

Azt jelzi, hogy a termék vagy csomagolás újrafeldolgozható, ám ennek további feltétele a szelektív visszagyűjtés rendszerének aktív lakossági használata és az újrafeldolgozó ipar egyaránt. Vagyis csak a lehetőséget mutatja, de korántsem biztos, hogy újra lesz hasznosítva az adott tárgy, ha nincs itthon ipara, vagy te nem dobod a szelektív gyűjtőbe.„Körbenyilak”

A műanyagból készült termék elméleti újrafeldolgozhatóságára utal, de nem jelenti azt, hogy a terméket újra is hasznosítják. A körben számmal, illetve alatta betűjelzéssel szerepelhet a műanyag fajtája, ez utóbbi Magyarországon nem kötelező.

Legfrissebb hírek

 • Nemzetközi Duna-nap

  2012.06.28. 00:12:00 - Tovább

 • Mozdulj, Mama!

  2012.06.27. 23:56:15 - Tovább

 • Összefogás a környezetért

  2012.06.21. 21:03:15 - Tovább

 • 7 tipp a gazdaságos utazáshoz

  2012.06.20. 15:28:49 - Tovább

Trendizöld.hu