Ne pazarolj!

A túlzásba vitt vásárlással jókora kárt okozol a környezetnek és a társadalomnak. Egyfelől azért, mert csomó mindent megveszel, amire nincs is igazán szükséged; és ezt a sok-sok holmit is le kell gyártani, ami értelmetlenül emészti fel a természeti erőforrásokat.

A médiában percenként emlegetik a gazdasági válságot, amiben rengeteg ember megy tönkre. Biztos, a te környezetedben is sok olyan ember él, akinek mostanában nehezebbre fordult a sorsa. Gondold csak végig, hogyan jutottunk idáig! Kezdődik azzal, hogy sokat kell termelni, mert a részvényesek sok nyereséget szeretnének. A gyárakból kiömlő termékáradatot aztán el is kell fogyasztani – ezért építik az egyik plázát a másik hipermarket után, és ezért kapsz reklámmérgezést bármerre fordulsz. A lényeg, hogy sokat vásárolj, mindegy, hogy tényleg szükséged van-e cuccra.

Ahhoz, hogy sokat tudj vásárolni, neked vagy a szüleidnek előbb-utóbb hitelt kell felvenni. És már ott is vagyunk, hogy annyira ki leszel szolgáltatva a bankoknak, hogy nem azon fogsz töprengeni, milyen rucit vásárolj másnap, hanem azon fáj majd a szüleid feje, hogy megmarad-e az otthonotok. A ma zajló gazdasági folyamatok tehát valójában a fogyasztás válságát tükrözik.

Másként kell hozzáállni a vásárláshoz. Vésd a fejedbe, hogy minden forinttal, amit kifizetsz valamelyik boltnak, támogatást nyújtasz! Tényleg a hiper-szupermarketeket akarod segíteni? Szerintünk van nekik éppen elég nyereségük, amit aztán elvisznek külföldre. Ha fontos neked, hogy tudatosan vásárolj, akkor minden alkalommal gondolkodj a döntésed előtt. Tedd fel a kérdést, hogy vajon segíti-e a vásárlásod azokat, akiket éppen a multik szegényítettek el? Vásárolj helyi termékeket, vagyis olyanokat, amelyeket hazai termelők, kisvállalkozók készítenek, mert a nekik adott forintok itt maradnak az országban, és hosszú távon erősítik a helyi közösségeket.

A helyi termékek egyébként jórészt környezettudatos választásnak számítanak, mert nem nagyüzemi gazdaságból származnak, ami jelentős környezeti károkat okoz, nem kell annyit szállítani, viszont emiatt pl. az élelmiszereket sem kell agresszív vegyszerekkel tartósítani. És a hab a tortán, hogy ilyesmihez főleg piacon juthatsz hozzá, így jó esetben alig van rajta csomagolás. Ennyivel is kevesebb lesz a hulladék.

Az egészségtudatos választás összecseng a környezetvédelmi szempontokkal, hiszen utóbbi segíti az egészséged megőrzését. Figyelj oda arra, hogy minél kevésbé feldolgozott élelmiszert, minél kevesebb mesterséges anyagot tartalmazó tárgyat válassz. Tanulj meg főzni, és megjavítani apróbb dolgokat! Ha magad főzöl, akkor legalább tudod, hogy mit eszel. A javítás például azért fontos, mert sokszor csak meg kéne varrni egy ruhadarabot, ehelyett kidobjuk, és sok pénzért újat veszünk. Ha tudsz varrni, máris spóroltál. A főzőcske és a kézműveskedés egyébként kiváló társasági program!

Kérdezni nem szégyen, úgyhogy a boltban pedig tedd fel a gyártás körülményeivel, az alapanyagokkal és a termék eredetével kapcsolatos kérdéseidet, hogy megfontolt döntést hozhass. Minél többet tudsz egy tárgyról és annak múltjáról, annál okosabban fogsz tudni választani a vásárlásnál.

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban ott vannak azok a réteg, amelyek hátrányos helyzetben vannak a többiekhez képest. Ilyenek a sokgyermekes vagy egyszülős családok, a fogyatékkal élők, illetve a kicsi, elszegényedett településeken élők. Ide tartoznak a romák, az alacsony iskolai végzettségű vagy munkanélküli emberek és a fogvatartottak is. Azzal, hogy olyan terméket választasz, amit ők készítettek, segíted, hogy kiemelkedhessenek a szegénységből, hogy jó úton maradjanak, mert biztos a megélhetésük.

Szerte a világon 1997 óta, Magyarországon jó 10 éve hirdetnek egy egynapos fogyasztói böjtöt november utolsó péntekén a civil szervezetek. A „Ne vásárolj semmit!” Napon, november 27-én, a karácsonyi nagybevásárlás előtt emlékeztesd magad arra, hogy a fogyasztás nem egyenlő a boldogsággal.Legfrissebb hírek

 • Nemzetközi Duna-nap

  2012.06.28. 00:12:00 - Tovább

 • Mozdulj, Mama!

  2012.06.27. 23:56:15 - Tovább

 • Összefogás a környezetért

  2012.06.21. 21:03:15 - Tovább

 • 7 tipp a gazdaságos utazáshoz

  2012.06.20. 15:28:49 - Tovább

Trendizöld.hu