Hogyan szervezz csereberét?

Nem egy ördöngösség, de jó, ha néhány dolgot előre végiggondolsz, így nem fog meglepetés érni. Mindenekelőtt azt kell kitalálnod, hogy kiknek a körében szervezed. Lehet börzét csinálni a suliban, az osztályban, a baráti társaságban, vagy azokkal, akikkel együtt jársz edzésre, különórára, szakkörökre Persze lehet teljesen nyitott is, ahová bárki betérhet.

Az ismerőseid, barátaid körében meghirdetett börze felér egy bulival, meglátod! Lehet, például, olyan csajos bulit szervezni valakinél, ahová mindenki elviszi a régi ruháit.  Fiúknál ugyanez mehet, mondjuk, a
kütyükkel.

Remek újévi mulatság a karácsonykor kapott, ám számunkra  használhatatlan vagy nekünk nem tetsző dolgok továbbajándékozása egy baráti összejövetel keretein belül. Ilyet persze csak akkor érdemes tartani, ha senki nem sértődik meg, hogy az általa adott, de sajnálatos módon célt tévesztett ajándékot látja újra a körforgásban.

 

Menjünk lépésről lépésre a szervezésben:

 • Találd ki a börze témáját! Pusztán a kreativitásodon múlik, hogy milyen típusú holmira szervezed a cserebere börzét. Világosan határozd meg a tárgyak körét, mert így a csereberélők is pontosan tudni fogják, mire számíthatnak.
 • Válaszd ki a helyszínt! Csinálhatod otthon, de megbeszélheted a suliban is, vagy akár művelődési házakba, nagy helyiségekkel rendelkező könyvtárakba is tervezheted az eseményt.
 • Készíts alaprajzot, hogy mi hová kerül majd ügyelve arra, hogy az emberek sokasága kényelmesen tudjon hömpölyögni az asztalok között. Gondold végig, hogy milyen felszerelésekre lesz szükség: asztalok, székek biztosan kellenek. Ruhabörzénél gondoskodj tükörről és próbafülkéről, kerékpároknál legalább egy szerszámkészlet, cd-k, dvd-k csereberéjénél esetleg egy-egy lejátszó legyen kéznél, és így tovább.
 • Ki kell találni a cserebere játékszabályait. Adj minden tárgynak egy jelképes értéket, és mindig legyen valaki, aki a helyszínen az „árazással” foglalkozik.
 • Hívj meg legalább 10-15 embert, ha nagyszabású börzében gondolkodsz, akkor nyilvánosan meg kell hirdetni az eseményt. A felhívást 7-10 nappal az időpont előtt küldd szét levelezőlistákra, honlapok programajánlóiba, zöld szervezeteknek. A felhívásban szerepeljen a dátum, a helyszín, a fogadott tárgyak köre, illetve hogy honnan kap az olvasó bővebb felvilágosítást.
 • Remek módszer a börze népszerűsítésére, és minél több ember vonzására, a kísérőprogram. Könyvek börzéjénél lehet például felolvasást tartani, olvasósarkot csinálni, olvasóköröket toborozni. Ruhabörzéket fel lehet dobni ötletes redizájn divatbemutatóval, kerti tárgyak, növények csereberéjét pedig kertészeti tanácsadással.
 • Adj lehetőséget arra, hogy a résztvevők megadják elérhetőségeiket, ha később is szeretnének értesülni a rendezvényekről. Ha már írnak, akkor egy vagy két nagyon egyszerű kérdést is feltehetsz arról, hogy milyen cserebere érdekelné még, és mi tetszett, mi nem az aktuális börzén. Ezek az információk jól jönnek a következő börze szervezésekor.
 • Tartsd fent a kapcsolatot! Hozz létre levelezőlistát, esetleg egy weboldalt.
 • Gondoskodj arról, hogy a börzén megmaradt tárgyak jó helyre kerüljenek. Keress szociális intézményeket, átmeneti otthonokat, árvaházakat, hajléktalanszállókat, családsegítőket, állatmenhelyeket, amelyekkel előre lebeszéled, hogy tudják-e fogadni a megmaradt tárgyakat. Az adományfogadó szervezetekről itt találsz információkat: http://www.adhat.hu/ További lehetőség az Adományboltok megkeresése (Budapesten és Szegeden már vannak ilyenek.)
 • Börzéket szokott szervezni a www.cotcot.hu portál, a Zöld Fiatalok Egyesülete (www.zofi.hu). Ide is vihetsz holmikat, és sokat tanulhatsz tőlük.

Legfrissebb hírek

 • Nemzetközi Duna-nap

  2012.06.28. 00:12:00 - Tovább

 • Mozdulj, Mama!

  2012.06.27. 23:56:15 - Tovább

 • Összefogás a környezetért

  2012.06.21. 21:03:15 - Tovább

 • 7 tipp a gazdaságos utazáshoz

  2012.06.20. 15:28:49 - Tovább

Trendizöld.hu