Miben számolj?

A cserebere börzék lényeges eleme az elszámolási rendszer. Ha szűk baráti körben szervezitek, akkor a bizalom és a kis létszám miatt szinte el is hagyható az a téma, hogy milyen feltételekkel lehet csereberélni. Ha viszont széles körben hirdeted, akkor úgy tisztességes, hogy lefekteted előre a játékszabályokat. Így nem lesz vita, se sértettség.

A legegyszerűbb módszer a darab vagy súly alapú számolás, vagyis: ahány tárgyat beviszünk, annyit el is vihetünk haza. Ez akkor működik, ha nagyjából egyféle tárgy csereberéje zajlik, például ruháknál kiváló. Ilyenkor különösen fontos meghatározni a minimális minőségi követelményeket! Pl. az a ruha számít, ami ép, nem szakadt, nem foltos, nem hiányzik a gombja stb.

A másik módszer, ha minden tárgynak adtok egy jelképes értéket. Az egyszerűség kedvéért, lehet, mondjuk háromféle értékkategória: egy az apróságoknak, egy az átlagos holmiknak, egy meg a nagyobb értékű tárgyaknak. Ilyenkor mondhatod azt, hogy egy, kettő, illetve három elszámolási egységet adsz a kategóriától függően. Egy nagy értékű tárgyért a példánkban három kicsit lehet csereberélni.

Mi lehet az elszámolási egység? Bármi csak nem igazi pénz. Kitalálhatsz magad is valami vicces nevű játékpénzt, de gyakran mérik ruhacsipeszben, üveggolyóban az értéket.

A csereberéd akkor fog működni, ha lesz valaki a helyszínen, aki a bejáratnál egyrészt ellenőrzi a tárgyak minőségét, másrészt „beárazza” az érkező holmikat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Legfrissebb hírek

 • Nemzetközi Duna-nap

  2012.06.28. 00:12:00 - Tovább

 • Mozdulj, Mama!

  2012.06.27. 23:56:15 - Tovább

 • Összefogás a környezetért

  2012.06.21. 21:03:15 - Tovább

 • 7 tipp a gazdaságos utazáshoz

  2012.06.20. 15:28:49 - Tovább

Trendizöld.hu