Ajánló

Így készíts bent konyhakertet

Vissza

Először is, van elég természetes fényünk? A növényeknek nagy mennyiségű fényre van szükségük ahhoz, hogy nőjenek és termést hozzanak. Ez nem annyira fontos az átlagos szobanövények esetében, amelyeknél csak az életben maradás a fontos, de ha egy növényt a terméséért akarunk termeszteni, akkor több fényre lesz szükségünk.

Hogyan építhetünk ki beltéri zöldséges kertet?

Egy nagy ablakpárkány megfelelő a kisebb növények számára. Ha van egy melegházunk, vagy egy olyan szobánk, ahol az ablakok a földig érnek az még jobb, mert akkor használhatjuk a padlót is.

Természetesen az is fontos, hogy mit termesztünk. Igazából, a növények kiválasztása a legfontosabb dolog, amit a beltéri zöldséges kertünk érdekében tenni fogunk.

A paradicsom szépen nő bent is, mert felfelé nő és nincs szüksége sok helyre. Sok napra van szükségük, így közvetlenül az ablakba kell tenni őket.

fűszernövények is nagyszerű beltéri növények. Ezek általában a jó vízelvezetésű talajt szeretik, mivel a túl sok víz gombás megbetegedéseket okozhat. A friss levegőt sem szabad szem elől téveszteni. A legtöbb fűszernövény boldogan eléldegél cserépben egy ablakpárkányon. Egyesek, például a fodroslevelű petrezselyem, a rozmaring, a menta és a kakukkfű elviselik a kevesebb napfényt is.

gyökeres zöldségek nem teremnek meg bent, mivel nagyobb mélységű talajra van szükségük, mint amit a legtöbb otthon nyújtani tud. Talán a melegházakban levő nagy konténerek képeznek csak kivételt.

A beltéri kártevőket nehéz lehet kezelni. Amennyiben magról neveljük a növényeket, nem kellene gondunk legyen velük, de legyünk óvatosak, amikor palántákat vásárolunk. Figyeljünk az olyan kártevőkre, amelyek bizonyos növényeket támadnak csak meg, például a takácsatkákra, amelyek a paradicsomot támadják meg, nézzük meg, hogy más növényeket nem fertőztek-e meg a közelükben. Nem elég csak ránézni a növényre, amit meg akarunk venni, mert lehet, hogy már peték vannak rajta.

A saját növényeinket is ellenőrizzük le, mielőtt elkezdjük a kertészkedést. Semmi értelme sincs megvásárolni a tökéletesen egészséges növényeket, és aztán betenni a levéltetvek fertőzte növények közé, amikor hazavisszük őket. Be lehet ugyan permetezni a növényeket, de valószínűleg nem akarunkvegyi rovarirtókat használni az otthonunkban. A természetes megoldások jobbak, ha zöldségeket termesztünk. Vessünk fokhagymát a paradicsomaink közé, hogy elriasszuk a takácsatkákat.

Forrás: edenkert.hu

Friss hírek

Nemzetközi Duna-nap

Június 29-én ünnepeljük a Nemzetközi Duna Napot, amelynek célja felhívni a figyelmet a folyó természeti értékeire.

Mozdulj, Mama!

Több ezren vettek részt a "Mozdulj, Mama!" című gyaloglónapon szombaton a Margitszigeten.

Legfrissebb hírek

 • Nemzetközi Duna-nap

  2012.06.28. 00:12:00 - Tovább

 • Mozdulj, Mama!

  2012.06.27. 23:56:15 - Tovább

 • Összefogás a környezetért

  2012.06.21. 21:03:15 - Tovább

 • 7 tipp a gazdaságos utazáshoz

  2012.06.20. 15:28:49 - Tovább