Ajánló

7 tipp a gazdaságos utazáshoz

Vissza

Általában a leginkább környezetbarát és legeredetibb utazási tapasztalatokat, úgy szerezheted meg, ha kevesebbet költesz és a tömegközlekedést választod, mindegy a világ mely részén jársz éppen. A lényeg az, hogy függetlenül utazz (ne egy turistacsoportban vagy egy szervezett úton) és a várost a helyi szokásokat megismerve járd, így valós tapasztalatokkal gazdagodhatsz a „hely szelleméről”, csakúgy, mintha ott élnél.

Az útikönyvek hasznosak

Válassz egy jó, helyi ismeretekben gazdag útikönyvet, vannak olyanok, amelyek térképekkel, logisztikai információkkal segítenek úticéljaid megtalálásában. De ne arra használd, hogy megtervezd minden egyes mozdulatodat, mint például, hogy hol leszel, hol eszel, vagy merre mész sétálni. Mire egy útikönyv ajánl valamit, addigra általában azt a helyet már ellepik a turisták (és az árak is megemelkednek)

Utazz foglalás nélkül!

Talán az első vagy első kettő éjszakát kivéve, ha tengerentúlra utazol, a jetlag miatt (időeltolodásból adódó fáradtság), kerüld az előre lefoglalt szállásokat a hotelekben, vagy ahol épp alszol. Általában sokkal többet kell fizetned a szállásért, amit a tengeren túlról foglalsz mondjuk le, és olyan szálláshelyek kínálnak elérhető áron szobákat, melyeket általában már csak akkor találsz meg, ha már ott vagy. Plusz, az előre lefoglalt szállások korlátozzák a spontaneitásod szabadjára engedését utazáskor.

Keress helyi étteremláncokat!

Ha egy jó étkezésre vágysz, vagy egy barátságos helyre, hogy megigyál valamit, tedd félre az útikönyvedet, és nyisd ki a szemedet és a füledet. A legjobb, és legolcsóbb módja egy hely felfedezésének, ha azokat az éttermeket, bárokat keresed, ahová a helyiek járnak.

A helyi közlekedés rövid távolságok megtételére a lehető legjobb

Ahhoz, hogy lassan, kisebb távolságokat lefedve utazhass, és hosszabb ideig maradj egy helyen, a kulcs, hogy igazán megérezd a hely szellemét, meg az emberek életstílusát. Ha olyan helyen időzöl, ahol nem látsz magadon kívül másik turistát, ne készíts olyan útitervet, ami csak egyik turista látványosságtól, a másikig vezet. Ha a tömegközlekedést, sétálást, vagy biciklizést választod, az nagyszerű lehetőséget adhat számodra arra, hogy helyiekkel találkozhass, és felfedezd, ők hogyan élnek. Plusz, egy csomó pénzt megspórolhatsz, ha a közlekedés ezen formáját veszed igénybe.

Olcsó szállás

Keress családikézben lévő panziót, vagy kempinget (néha akár ingyen is találsz). Nézd meg a diákszállókat, vagy vannak olyanok, akik felajánlják az otthonukat külföldi turisták számára, akár „házcserére” is, ami jószerével megengedhető, és kifizetődő utazási élményt nyújt.

Készítsd legalább néhányszor te magad az ételeket!

A helyi éttermek kínálatának „tesztelése” az utazás legnagyobb örömeinek egyike, de gyorsan a fenekére verhetsz ezzel a pénzednek, vagy sokkal többet költhetsz a tervezettnél, ha legalább alkalmanként nem veszel magadnak ételt a helyi boltban, és készítesz el magad néhány fogást. Talán ez csak egy kis reggeli, vagy a napi energiaszükségleted szendvicsekben kifejezve. Az egyik legkifinomultabb kulturális élmény, ha ott vásárolsz ételt, ahol a helyiek, és történetesen még sokkal olcsóbbá is teszi az utazást.

Legyél környezetbarát, bármerre is jársz a világban!

Egy friss kutatás szerint, melyet egy környezetbarát szállodalánc végzett, a vizsgált emberek negyvenegy százaléka állította azt, hogy az energiahordozókkal való takarékosságának „gazdaságossági okai vannak” (vagyis így spórol), míg csupán huszonnyolc százalékuk állította, hogy „a környezettudatosság jegyében cselekszik”. Az eredmények azt mutatták, hogy amikor az emberek utaznak, a környezettudatos szokásaik sokszor elsikkadnak, és nem figyelnek annyira oda olyan dolgokra, mint a lámpák lekapcsolása a hotelszobában, mivel nem ők fizetik a villanyszámlát. Ne hagyd otthon az öko-etikádat, ha útnak indulsz ezen a nyáron, mert az anyatermészetet nem verheted át!

Forrás: kamaszpanasz.hu / Sz. D. L.

Friss hírek

Nemzetközi Duna-nap

Június 29-én ünnepeljük a Nemzetközi Duna Napot, amelynek célja felhívni a figyelmet a folyó természeti értékeire.

Mozdulj, Mama!

Több ezren vettek részt a "Mozdulj, Mama!" című gyaloglónapon szombaton a Margitszigeten.

Legfrissebb hírek

 • Nemzetközi Duna-nap

  2012.06.28. 00:12:00 - Tovább

 • Mozdulj, Mama!

  2012.06.27. 23:56:15 - Tovább

 • Összefogás a környezetért

  2012.06.21. 21:03:15 - Tovább

 • 7 tipp a gazdaságos utazáshoz

  2012.06.20. 15:28:49 - Tovább